ЕлектроникаКак да направя

Какво е Ардуино и как да стартираме своя първи проект

Ардуино представляват микроконтролерни развойни платки с отворен код, базирани на принципа „лесен за използване“ хардуер и софтуер. Те взаимодействат с външното им обкръжение чрез различни сензори, бутони, електромотори, светодиоди и други, което позволява на разработчиците на програми да създават широк набор от приложения. Голямо предимство на Ардуино е, че конекторите им са стандартни (като например USB), което позволява лесно свързване с други устройства и системи. Важно от финансова гледна точка е да отбележим, че тези електронни платки могат както да се закупят готови, така и да бъдат сглобени от потребители с достатъчно познания в тази област. Серията Ардуино включва микроконтролери и процесори на различни производители – Atmel, ARM, Intel. Управлението на платките става посредством набор от инструкции на програмния език за програмиране Arduino (базиран на Wiring) и средата за разработка Arduino Software (базирана на Processing).

Ардуино Uno е микроконтролерен борд

Вземете Ардуино платка от Викиват

Ардуино възниква като платформа за разработка на проекти от студенти без особен опит в областта на електрониката и програмирането, но впоследствие, след като достига по-широк кръг от потребители и набира голяма популярност, тя започва да се използва в много по-сложни проекти в сфери като IoT, 3D принтиране, вградени системи и др. През годините разработчици от цял свят  (студенти, любители, артисти, програмисти, специалисти в различни области) допринасят за натрупването на огромен обем информация и проекти, които са със свободен достъп и помагат в работата, както на хора, които тепърва навлизат в света на Ардуино, така и на експерти.

Основните предимства на тази платформа са следните:

  • ниска цена – струва не повече от 50 долара;
  • представлява крос платформа – средата за разработка функционира без проблем както под Windows, така и под Macintosh OSX и Linux;
  • опростена, изчистена програмна среда;
  • разширяем софтуер с отворен код;
  • разширяем хардуер с отворен код.

Какво е Ардуино и как да стартираме своя първи проект 1

Вземете Ардуино платка от Викиват

Проектите за Ардуино се създават чрез средата за разработка Arduino Software, като за да стартираме своя първи проект, ние имаме две опции:

1. Ако разполагаме с надеждна Интернет връзка, е най-добре да използваме онлайн варианта на средата – Arduino Web Editor. Той ни позволява да съхраняваме проектите си в глобално Интернет пространство (облак), правейки ги достъпни от всяко друго устройство и дава възможност да имаме резервни копия. Основно предимство на тази опция е и това, че винаги работим с най-новата версия на средата, без да има нужда да инсталираме ъпдейти или допълнителни библиотеки. Всичко, от което се нуждаем в този случай, е да си създадем потребителски акаунт на auth.arduino.cc/register, да отидем на arduino.cc/editor и да добавим един плъгин към нашия браузър. Сега вече можем да влезем в акаунта си и да пишем и качваме проекти на Ардуино платките, с които разполагаме. Уеб средата разпознава автоматично свързаните към персоналния ни компютър Ардуино платформи и се самонастройва в зависимост от конкретния вид на платката.

Какво е Ардуино и как да стартираме своя първи проект 2

Вземете Ардуино платка от Викиват

За да проверим, че всичко е наред, можем да стартираме един от предварително готовите проекти, които ни предоставя средата. Това става като отидем на меню ‘Examples’, изберем ‘Basic’ и след това ‘Blink’. Така проектът се зарежда в пространството за писане на код. След това зареждаме проекта на Ардуино платката чрез бутона ‘Upload’ и резултатът, който трябва да видим, е жълтият светодиод на платформата да пресветва през една секунда в безкраен цикъл.

2. Ако предпочитаме да работим офлайн, трябва да използваме най-съвременната версия на десктоп средата. Трябва да отидем на Интернет адрес www.arduino.cc/en/Guide/HomePage, да изберем името на операционната система, с която разполагаме, да свалим съответната версия на инсталационния файл и след инсталирането на средата за разработка, да се върнем на горепосочения адрес и да изберем Ардуино платформата, с която разполагаме, от списъка вдясно. Следваме инструкциите за конфигуриране на десктоп средата според вида на платката, с която работим.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button