Електротехника за бита и съвети

Нагревателен кабел

нагревателен кабел
Нагревателен кабел

Към магазина

Този нагревателен кабел е особено полезен през зимата, когато отрицателните температури водят до замръзване на важни елементи на сградите, в които живеем. Замръзването на:

 • улуци;
 • покриви;
 • водостоци;
 • външни чешми;
 • елементи от слънчеви инсталации;
 • тръбопроводи и др.

Нагревателен кабел 1

Нагревателният кабел е много удобен, защото:

 • може да се реже на необходимата дължина (през 50 cm);
 • не консумира много енергия (30W/m);
 • може да се включи към електрическата мрежа 230VAC/50Hz;
 • водоустойчив е;
 • не може да прегрее;
 • няма нужда от терморегулатор;
 • работната му температура може да варира в много широки граници от -30 до +200 °C;
 • изолацията му е негорима, силиконова.

Кабелът е двупроводен, с полупрозрачна изолация и може да се използва също в терариуми, като се зарови в пясъка, за да поддържа топлината на игуани, тропически гущери, костенурки, змии и други студенокръвни влечуги през студените зимни месеци.

нагревателен кабел

Поставяне на нагревателен кабел под почвата за поддържане на оптимална температура през зимата

 

Приложение на нагревателен кабел

Този нагревателен кабел е идеален за предотвратяване на образуване на опасни ледени висулки по корнизи, улуци и покриви на високи сгради, под които се разхождат пешеходци.

Нагревателен кабел 2

Поставя се на открити тераси за да ги предпази от ледообразуване. Много стопани го заравят в повърхностния почвен слой на зимни градини, като по този начин икономично и елегантно осигуряват необходимата температура в зимни градини и оранжерии. Това позволява целогодишно отглеждане на палми и други тропически растения в домашни условия без скъпоструващо отопление в студените зимни месеци.Животновъдите увиват нагревателен кабел около тръбопровода, по който осигуряват питейна вода за своите животни. В складовите площи и халета може да се използва за да предпази от замръзване товарни рампи.

нагревателен кабел

Нагревателен кабел често се използва за предпазване на сателитни чинии от замръзване, защото дори и малко натрупан сняг на чинията води до влошаване на сигнала, а това може да бъде много опасно особено при летища или сателитни ретранслационни станции.

Нагревателен кабел 3

Нагревателният кабел се поставя на задната страна на сателитните чинии.

 

За разлика от кабелите за подово отопление, които се продават на точно определена дължина и задължително трябва да се снабдят със терморегулатор, за да поддържат определена температура, този изключителен нагревателен кабел просто се отрязва на необходимата дължина, края му се изолира и готово. Освен това при кабелите за подово отопление е необходимо те да се вкарат в подовата настилка, т.е. да се замажат в подовата замазка, нагревателният кабел се поставя на желаното място, без да се налага да се вгражда в нещо.

 

Как да свържем нагревателен кабел?

Нагревателен кабел 4

Конструкция на нагревателен кабел

Това става съвсем просто. Единият край на кабела се свързва към мрежовото напрежение, а другия край се оставя електрически отворен, но се изолира против влага с термосвиваем накрайник. Кабелът се състои от две тоководещи жила и тънък нагревателен продовник, който е увит спираловидно около тоководещите жила. В началото на кабела, нагревателният проводник трябва да се свърже електрически с едното жило, като се увие около заголения проводник, а в другия край – да се увие около другото жило.Над двете тоководещи жила и нагревателния проводник има мека силиконова изолация, която предпазва кабела от външни въздействия. Напречното сечение на нагревателният кабел е 5х7mm.

Към магазина

 

Related Articles

2 Comments

  1. Здравейте,
   да, нагревателният кабел е особено подходящ за външно тяло на климатик. Трябва да се монтира обаче така, че да не се допуска да замръзне солидно – това може да доведе до механично прекъсване на нагревателния проводник и съответно кабелът да престане да функционира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button