ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Охлаждащи вентилатори за компютър

Вентилатори, охлаждащи процесорите на компютрите

Всеки компютър се нуждае от процесор, за да функционира правилно. Централният процесор е най-важният елемент на компютърната система, който е отговорен за изпълнението на основните функции на компютъра и обработката на данни, които са от съществено значение за безпроблемната работа на всеки компютър. Модерните компютри работят интензивно и денонощно и съответно създават голямо количество топлинна енергия. Колкото по-сложен е компютърният софтуер, толкова по-енергоемко работи процесорът и генерира повече топлина. За безупречното му функциониране е важно да се поддържа постоянен контрол на нивото на температурата, като се охлажда с помощта на вентилатори.

Вентилаторите са един от основните компоненти на процесора и помагат за ефективното разпръскване на топлината, генерирана и от другите елементи. Ако не се използват охлаждащи устройства, количеството на генерираната топлина може да причини непоправимо или тежко увреждане на другите елементи в процесора, като дънната платка, RAM паметта, както и други важни компоненти, които са от основно значение за функционирането на компютъра.

вентилатори

Разгледай Вентилаторите във Викиват

Видове вентилатори за охлаждане на процесори

Компютрите са оборудвани с различни инсталации за охлаждане, които разпръскват излишната топлина, генерирана от компонентите, като основните такива съоръжения включват вентилаторите за централния процесор, компютърната кутия и твърдите дискове. Най-често срещаните размери на тези устройства с квадратна форма са 60 mm, 80 mm, 92 mm и 120 mm.

Вентилатори за процесори

Процесорът използва много енергия, когато работи, и като резултат от това отделя големи количества топлинна енергия, произведена от оперативните компоненти. Генерираната топлина трябва веднага да бъде разпръсната, за да се запазят елементите хладни и да се избегне каквато и да е повреда или пълен срив на системата. Охлаждащият вентилатор премахва топлината, която се натрупва в резултат на продължителна употреба и гарантира, че нивата на температура са стабилни чрез изкарване на горещия въздух навън и вкарване на хладен въздух към нагретите елементи. Един висококачествен охлаждащ вентилатор контролира риска от прегряване, като поддържа нормално ниво на топлина, докато машината работи и позволява на потребителя да използва компютърната система комфортно.

Вентилаторът работи в комбинация с метални устройства наречени радиатори. Тези устройства подпомагат процеса на охлаждане чрез поемане на топлината от активния елеменв своята алуминиева конструкция и я разсейват. Охлаждащият вентилатор, прикрепен към радиатора, издърпва топлината от него и вкарва по-хладен въздух през отворите на радиатора.

вентилатори

Повечето компютри използват мултискоростни процесорни вентилатори, които следят температурата на дънната платка, процесорите и видеокартите. Колкото тези компоненти стават по-горещи, толкова по-бързо вентилаторът се върти, като по този начин разпръсква горещия въздух на разстояние от радиатора и гарантира, че компонентите остават хладни и в оптимална работна кондиция.

Вентилатори за компютърна кутия

Само процесорните вентилатори не могат да разсеят топлината от компонентите, особено ако се отделя много горещина при интензивна работа. Вентилаторите за компютърни кутии са също полезни за охлаждането на елементите, като осигуряват циркулация на свеж въздух в кутията. В зависимост от това как е конструирана вашата компютърна кутия, този тип устройства могат да извеждат горещия въздух навън, да засмукват студения въздух навътре или и двете.

Ако вашият компютър има само един вентилатор, той най-често се намира в задната част на кутията и спомага за отвеждане на горещия въздух навън от вътрешността. Също така често срещана конфигурация е, когато има един вентилатор на предния панел на кутията (тъй като в тази област обикновено има повече място), който всмуква хладен въздух отвън и след като този въздух премине през нагорещените елементи и се затопли, се изкарва от задния вентилатор. Понякога може да има и трето такова устройство за охлаждане, който се намира отгоре или отстрани, за да вкарва хладен въздух в директна близост до процесора. Тези устройства са лесно забележими и поради това ги има в различни модификации. Те също така имат въздушни филтри, които предотвратяват влизането на прах в кутията на компютъра.

Вентилатори за твърд диск

Твърдите дискове не генерират толкова топлина, колкото процесора или видеокартите и в зависимост от конфигурацията на системата, те консумират около 10 или 12 вата при натоварване и около 7 вата, когато не са в употреба. Повечето от топлината в твърдия диск се причинява от триене, тъй като главите трябва да се движат напред и назад, което може да го повреди. За доброто на компютъра ви е да имате специален вентилатор за твърдия диск, който дава възможност за подходящо охлаждане, тъй като прегряването на същия може да доведе до срив в най-деликатните части в електрониката на твърдия диск, а също и до получаването на лоши сектори.

Алтернативен начин за поддържане на необходимата температура за компютри, които работят много с твърдия си диск, са охладителите за твърд диск. Използването на такива охладители засилва стабилността и устойчивостта на системата, като я държи в оптимално състояние и способна да оперира ефикасно с жизненоважната за твърдия диск информация. Охладителите за твърд диск могат да бъдат активни или пасивни. Активното охлаждане означава хладният въздух да бъде насочен директно върху твърдия диск, а пасивните охладители (примерно радиаторите) са разпръснати на различни места и осигуряват охлаждане на по-голяма повърхност. Тези устройства могат да се поставят във външна на компютъра кутия, която е свързана към дънната му платка.

Поддържайте компютърните си вентилатори ефективни

За да работи ефективно вашият компютър, е добре да почиствате периодично вентилаторите му. Натрупването на прах може да забави действието на тези устройства, а дори и да ги задръсти. Използвайте четка, за да почиствате охлаждащите устройства старателно. Друг трик за поддържане на оптималната работа на вашите компютърни вентилатори и съответно да удължите живота на вашия компютър е да поставите процесора на място, където ще има приток на свеж въздух, тъй като горещия въздух вътре в кутията трябва да се заменя със хладен. Избягвайте да закривате гърба на процесора, като го поставяте до стена, тъй като това може да попречи на вентилатора за охлаждане да върши работата си. Като следвате тези съвети и с малко съобразителност можете да постигнете удивителна дълготрайност и ефикасност на компютърната си конфигурация.

Автор: Янчо Янев

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button