Индустриална електротехника и автоматика

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение

Кабелните превръзки, още наричани свински опашки или миши опашки (поради известната прилика с опашките на тези животни) са отдавна наложил се и утвърден начин за организация, подредба и разпределение на проводници, кабели, маркучи, тръбни пътища и какво ли още не. Освен това намират широка употреба в бита – за дребни ремонти или монтажни дейности в дома, гаража, вилата, велосипеда или автомобила. Някои изобретателни аграрни ентусиасти дори ги използват за привързване на стеблата на различни растения към колчета.

Много са причините за популярността на свинските опашки и универсалната им употреба – те са изгодни, здрави, надеждни, безопасни и се прилагат изключително лесно.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 1

Именно лесната и бърза инсталация на кабелните превръзки е свързана с темата ни – пистолетите за полагане на кабелни превръзки. Ако трябва да се вържат 1 – 2 или дори 10-20 свински опашки, със задачата може да се справи всеки, дори дете. Нужни са само ръце и елементарна сръчност. Ако превръзките се нуждаят от по-сериозно стягане и/или се използват твърде големи превръзки, може да се използват обикновени универсални клещи, за да се улесни процеса.

Ако обаче трябва да се поставят и затегнат няколкостотин или пък хиляди кабелни превръзки, ситуацията се променя коренно. В такъв случай определено има нужда от правилния инструмент, с помощта на който да бъдат поставяни и затегнати свинските опашки. Целта е да бъдат приложени възможно най-бързо, с нужната степен на затягане и с цената на минимални усилия от страна на оператора. Инструментът се нарича пистолет за затягане на кабелни превръзки, или клещи за кабелни превръзки.

Вижте всички клещи за свински опашки ТУК

 

Видове клещи за затягане на свински опашки

 

Съществуват различни видове инструменти за полагане на кабелни превръзки в зависимост от принципа си на действие. Основно се делят на три типа:

  • Електрически
  • Пневматични
  • Ръчни

Електрическите са предназначени за автоматизирано полагане на голям брой превръзки. Обикновено се закрепят статично и към тях се поднася снопът, който е нужно да бъде обхванат от свинската опашка, но е възможно и да бъдат използвани ръчно. Работят със специални свински опашки, организирани на лента. Електрическият инструмент за кабелни превръзки е изключително ефективен, бърз и прецизен, което го прави предпочитан за различни приложения в индустрията, машиностроенето, автомобилостроенето, самолетостроене и други. Особено подходящ за употреба на производство тип поточна линия.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 2

Пневматичните пистолети за свински опашки са по-леки и компактни от електрическите, но не разполагат с опцията за полагане автоматизирано на превръзките. Формата и принципът им на действие е подобен на ръчните инструменти, но се използва сгъстен въздух за обтягане и срязване на кабелните превръзки. Пневматичните пистолети също са удачно решение за индустриално приложение в множество области.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 3

Ръчните клещи за прилагане на свински опашки са най-достъпният и универсален инструмент за тази цел. Те са компактни, леки, удобни и не изискват специални ресурси за да функционират (като електричество или сгъстен въздух). Тези им качества ги превръщат в отличен начин за затягане на кабелни превръзки по строежи, окабеляване на производствени сгради, халета, както и в тежкото машиностроене при окабеляване на големи машини, влакове, кораби, самолети и други мащабни обекти.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 4

Принципът на действие се свежда до прихващане на инсталираната (но незатегната) вече кабелна превръзка, след което се прилага усилие върху ръкохватката, подобно на клещи. Пистолетът затяга кабелната превръзка и когато усилието достигне нужната стойност я прерязва в основата. Усилието на затягане се регулира от механизъм в задната част на клещите. Предимството на инструмента пред обикновеното ръчно стягане на свинските опашки е, че всички затегнати опашки са притегнати с еднакво усилие – нещо изключително важно, особено ако се борави с по-фини проводници и кабели, или пък с чувствителни на свиване тръбички, маркучи или брони на жила. Освен това производителността е в пъти по-висока – затягането и отрязването се извършват с едно стискане на ръкохватката и отнемат 1-2 секунди.

Ръчният пистолет е нужно да притежава качества като надеждност, производителност и комфорт. Подобни инструменти, особено ако се използват за професионални цели, е нужно да бъдат надеждни и дълготрайни, за да може да се разчита на тях и да бъде рентабилна инвестицията. Производителността също е важен показател за инструмент, чиято цел е да улесни многократното извършване на една и съща процедура. Не на последно място е комфортът на оператора – ако клещите за свински опашки не осигуряват плавна и комфортна работа, многократната и продължителна употреба може да доведе до дискомфорт, контузии и нарушаване на работоспособността.

Вижте всички пистолети за затягане на кабелни превръзки ТУК

 

Клещи за свински опашки HellermannTyton

 

Пример за качествен продукт, отбелязващ максимум точки и по трите показателя са клещите за кабелни превръзки на немската компания HellermannTyton. Моделите EVO7 и EVO9 са предназначени за интензивна професионална употреба. Осигуряват висока производителност и изключителна надеждност – доказано тествани над 1 млн. манипулации, преди да е нужна подмяна на режещото острие. Комфортът също е на много високо ниво благодарение на технологията, която компанията нарича „TLC”. Това е абревиатура от английските думи Tension, Lock, Cut (в превод на български – Обтягане, Заключване, Рязане). Това формира сърцето на пистолетите за свински опашки на HellermannTyton и създава голямата разлика с конкуренцията. Традиционните инструменти за обтягане и рязане на свински опашки продължават да опъват свинската опашка по време на процеса на рязане. TLC технологията прилага напълно нов подход, като представя заключваща фаза, спираща процеса на обтягане, преди острието да премине през свинската опашка. Заключващият механизъм носи много ползи. Шокът, предаван към ръката на оператора по време на процеса на рязане, е елиминиран. Също така допринася за удължаването на живота на острието, защото свинската опашка не се влачи през острието, докато то я реже. Механизмът намалява и пиковото напрежение, което свинската опашка претърпява по време на рязането и предотвратява прекомерното разтягане на свинската опашка или повреждането на предметите, които се групират.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 5

Пистолетите за свински опашки на HellermannTyton имат прецизно регулиране на степента на обтягане, която се наглася лесно и бързо от механизъм в задната част на устройството. Различните модели притежават различен диапазон на затягащо усилие. Конструкторите на компанията са предвидили и още една опция, повишаваща комфорта и производителността на клещите за кабелни превръзки – някои модели се предлагат в два размера на ръкохватките, съответно за оператори с по-големи и по-малки ръце.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 6

Клещи за свински опашки Vemark

 

Друго качествено решение за затягане и рязане на свински опашки е пистолетът на Vemark LS-600A. Предназначен за неинтензивна употреба, този инструмент предлага добра производителност и комфорт на значително по-бюджетна цена.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 7

Vemark разполагат и с модел, подходящ за работа с метални кабелни превръзки. Клещите Vemark LS-600R са в състояние да работят със стоманени превръзки с ширина до 12mm и дебелина до 0.3mm. Изработени са изцяло от метал и осигуряват сила на затягане в диапазона 20 – 300 N.

Пистолет за кабелни превръзки (клещи за свински опашки) – видове и приложение 8

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button