Електротехника за бита и съветиКак да направя

Как да изберем, монтираме и използваме тягови акумулатори?

В промишлените и битови устройства със сравнително постоянна консумация на енергия (константна), предимно се използват стандартни и тягови акумулатори (повече информация за различните видове акумулатори може да намерите тук). Те обикновено са необслужваеми, с течен електролит с голям вискозитет, гелови или сухи. Масово се произвеждат с напрежение 4 VDC, 6 VDC или 12 VDC. Капацитетът им се означава с амперчасове (Ah) и има различни стандартни стойности, а тяговите акумулатори се произвеждат с точно определени габаритни размери.

Как да изберем подходящ тягов акумулатор?

При избор на подходящ тягов акумулатор трябва да знаем мощността на консуматора, неговия характер и как ще работи във времето (експлоатационен период). Ако консумацията на ток е сравнително постоянна при определено напрежение и знаем колко време ще бъде включен консуматорът, можем да изчислим колко амперчаса (Ah) са ни необходими. Например при захранване 12 VDC и консуматор 12 W LED лампа, тока ще бъде равен на 1 ампер. Ако необходимото време за работа на съответната лампа е 5 часа, то на нас са ни необходими 5 Ah.

тягови акумулатори викиват

Разгледай тяговите акумулатори

Тъй като от тяговите акумулатори не може да бъде изконсумиран целият капацитет,защото това ще доведе до дълбок разряд, обикновено при избора се използва 70% от посочения от производителя капацитет. Тогава, при примера по-горе и необходимост от 5 Ah, ще изберем гелов акумулатор 7.5 Ah (най-подходящ за този случай е АКУМУЛАТОР, 12V, 7,5AH, ТЯГОВ, OT7,5 -12).

Ако консуматорите са повече от един, включват се в различно време и променят моментната си консумация, трябва да изчислим средната консумация и по същата формула по-горе да изберем подходящ тягов акумулатор.

Какво трябва да знаем при монтаж на тягов акумулатор?

Въпреки че като цяло монтажът е изключително лесен, трябва да се спазват следните изисквания, за да подсигурим оптимална работа на тяговия акумулатор:

 • Ако се използват автомобилни пера, винтови връзки и клеми е необходимо те да са с много добра проводимост и покритие, да бъдат добре почистени и да осигуряват добър контакт с изводите на акумулатора. Това предотвратява контактни съпротивления, при които се получава пад на напрежението и загряване на акумулатора. Не е препоръчително да се запояват проводници на клемите на акумулатора, тъй като това уврежда целия акумулатор.
 • Сечението на свързващите акумулатора проводници трябва да се изберат по правилото 5 А за сечение 1 мм2.
 • Работната температура на околната среда на акумулатора трябва да е от -5 до +40 градуса.
 • Акумулаторите се монтират на сухо и проветриво място, с клемите нагоре и без наличие в близост на източници на топлина.

тягови акумулатори викиват

Разгледай тяговите акумулатори

Експлоатация на тягови акумулатори и други полезни съвети

При експлоатация на тяговите акумулатори трябва да се спазват следните правила, за да осигурим максимално дълга експлоатация:

 • С цел да не се допусне дълбок разряд, тяговите акумулатори при 12 VDC трябва да се изключат на 10.5 V, тези с 6 VDC при 5.2 V и тези с 24 VDC при 21. Това става с електронни устройства или ръчно, като се следи напрежението.
 • За дългосрочно и безаварийно използване на акумулаторите е много важно как ги зареждаме. Тяговите гелови акумулатори най-често се зареждат с ток 10% от размера на капацитета. Например, акумулатор 12 Ah се зарежда с 1.2 А.
 • Напрежението на заряд през лятото и зимата при акумулатори 12 VDC трябва да достигне съответно до 13.7 VDC и 14.2 VDC. Респективно за 6 VDC праговете са 6.9 VDC и 7.1 VDC, а при 24 VDC са 27.4 VDC и 28.4 VDC.
 • Формата на зарядното напрежение е изправено синусоидално напрежение, нефилтрирано или специализирано импулсно зарядно. Зареждането с постоянно напрежение и ток по-голям от посочени по-горе съкращава живота на акумулаторите.
 • Когато тяговите акумулатори се използват в UPS-и (в които инвертора не работи, когато има напрежение в мрежата) зарядното зарежда акумулаторите до 13.7 VDC и ги поддържа около тази стойност (този режим се нарича „подзаряд“). Ако тягов акумулатор работи дълго време (месеци) на подзаряд, започват химични промени в него, които могат  да го повредят или да скъсят живота му. За да се избегне този проблем е необходимо акумулаторът да се обслужва периодично (да се направят няколко цикъла на зареждане и разреждане до посочените по-горе стойности).
 • Когато ни е необходимо захранващо напрежение, различно от стандартните стойности, можем да свържем акумулаторите последователно до желаната стойност. Например 2 акумулатора по 12 VDC свързани последователно ни дават 24 VDC. Когато ни е необходим по-голям капацитет свързваме акумулаторите паралелно. Например, с 2 акумулатора по 18 Ah получаваме акумулатор с капацитет 36 Ah. И в двата случая е много важно да отбележим, че въпросните акумулатори трябва да бъдат от една марка, една партида и с еднакъв капацитет. В противен случай акумулаторите се зареждат и разреждат до различна степен,което може да доведе до увреждането им.
 • Тяговите акумулатори не могат да се използват като стартови т.е. за консуматори, които консумират голям ток при първоначално включване. Пример за такива консуматори са автомобили, компресори, автоматизирани производствени процеси с голямо натоварване и др.

Важно е да се отбележи, че за да бъдем сигурни в стойностите, посочени в тази статия, трябва да извършваме замерванията с качествени и прецизни мултиметри, които мерят точно постоянното напрежение и ефективната стойност на променливото напрежение. Екипът на Викиват препоръчва следните продукти на Mastech.

Ако спазвате всички посочени по-горе правила при избор, монтаж и употреба на тяговите акумулатори Outdo, може да сте сигурни в тяхната дългосрочна и безаварийна работа.

Related Articles

4 Comments

 1. Здрвейте, За локално парно с водна риза ползвам помпа DAB A35/130 с максимлна мощност 58 W.
  За захранване ползвам ups – BBPS – 100, батерията / 7ah/,на който теоретично трябва даиздържи до около 2часа при спиране на тока/на практика издържа доста по-малко/
  За удължаване времето на работа при спиране на тока до 4-5 часа имам намерение да включа паралелно тяпредлаган от вас тягов акумулатор. Моля за Вашия съвет кой модел с какви показатели да избера.

  Поздрави
  С. Стоянов

 2. Здравейте. Бихте ли ми препоръчали какъв акумулатор ми е необходим за 40 либров ел. двигател.
  Намерението ми е да задвижва въпросния двигател поне 12 часа без заряд.
  Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button