Електротехника за бита и съвети

Таймер за контакт – що е то и за какво може да го използваме

Таймерите за контакт или както още ги наричат „гнездо с таймер“ или „контакт с таймер“ се състоят от часовниково реле в общ корпус с преход – щепсел-контакт, така че след релето да може да се включи уред в контакта. Релето за време може да бъде механично или електронно, а таймерът може да бъде 24 часов или седмичен. Друга характерна особеност на таймера за контакт е, че той може да се настройва. 24-часовият таймер може да е елетромеханичен или дигитален, докато седмичният е винаги дигитален (електронен).

Приложение на таймерите

Таймерите намират приложение в домакинството за управление на електрически уреди. Можете например да включвате осветлението в двора, на свечеряване или да изключвате осветлението на аквариума с рибки. Да включите малка водна помпа за напояване на градината през нощта, но също така ако имате вила и не искате цветята да увехнат през седмицата, когато не сте на вилата, можете да програмирате таймера да включва водната помпа всяка вечер за половин час и така с това просто устройство ще автоматизирате поливането на градината си. Можете да настроите таймера да включва от време на време осветлението, като настроите таймера на произволна функция, която включва и изключва на произволни интервали в различни стаи в къщата и по този начин да заблудите крадците, че къщата е обитавана, когато сте на почивка. Можете да включите отоплението час или два преди да се приберете от работа, за да намерите дома си уютно топъл, когато влезете. Много домакини използват таймер на място, на което едва ли ще се сетите – те включват ютиите, с които гладят през таймер. Целта е да се освободят от натрапчивата мисъл: „Дали изключих ютията?“. Просто ползват една от функциите на таймера: изключване с обратно отброяване. Почти във всеки дом в днешно време има рутер. Много хора считат, че невидимите вълни, които рутера излъчва, за да е възможна функцията Wi-Fi, са вредни за здравето, а някои се страхуват дали съседите не крадат от техния трафик. Един таймер в контакта, в който е включен рутера, който го изключва през нощта, решава лесно и просто нещата. Ако сте готвили нещо в кухнята и сте ползвали аспиратора, но искате да го оставите да изсмуче още малко от дима и миризмите, преди да го изключите, а той самият няма времезакъснителна функция за изключване? Просто го включете през таймер за обратно отброяване.

Таймер може да се използва съчетан с бойлер, като при правилна настройка може да намалите прилично месечната си сметка за електроенергия, тъй като бойлерът е един от най-„лакомите“ електроуреди. Основното потребление на топла вода в средностатистическия дом е в интервала 19:00-22:00ч. Т.е. точно преди нощната тарифа да влезе в сила. Ако обемът на бойлера ви позволява, може да настроите теймера да го изключва в 19:00ч и да го включва в 22:00ч (23:00 през лятото). По този начин основното загряване на вода ще се извършва на нощна тарифа, която е значително по-ниска от дневната. Разбира се – тук е нужно да внимавате мощността на бойлера да не надвишава допустимата мощност на таймера.

Отличен вариант за употреба на таймер за контакт е при управление на празнична светлинна украса. Включете украсата през таймер и автоматизирайте кога да се включва и изключва – така ще си осигурите празнично настроение и атмосфера без да се налага да контролирте ръчно светлинната украса.

С други думи, таймерите осигуряват автоматизиране на процесите в дома по време и са първа стъпка към т.н. „умна къща“. Освен това умно настроените таймери пестят енергия и пари. Затова е полезно да имате таймер.

Вижте всички Таймери за контакт във Викиват ТУК

 

Най-простият таймер за контакт е електромеханичният

Механичният таймер е с кръгъл барабан, който е разделен на малки секторчета, които са като зъбци на зъбно колело. Всеки от тези зъбци, определя най-малкият интервал, за който може да се включи таймера. Когато зъбчето е потънало навътре, този времеви сегмент е включен, а когато е навън е изключен. Редица от натиснати зъбци определят времето, за което уредът ще бъде включен. Обикновено всяко зъбче отговаря на 10 или 15 min. По венеца на барабана е разграфен 24 часов цикъл и има стрелка която посочва точният час, който е в момента. Затова винаги преди да се включи таймера, той се сверява по часовника. Часовника на таймера се захранва от контакта, в който е включен, затова ако токът спре, таймерът също спира и когато токът отново захрани устройството, закъснението на часовниковото реле, спрямо програмираното време ще е равно на времето, през което е нямало ток. Затова по-съвременните модели, разполагат с батерии, които се включват при отпадане на захранването.Обикновено това се отнася за електронните таймери. Батерията е акумулаторна Ni-NH. Отстрани на таймера има превключвател ON-OFF, който включва или игнорира зададената програма на таймера. В рамките на 24 часа, можете да настроите множество периоди на включване, които са ограничени единствено от най малкия интервал, който отговаря на един сегмент.

Съществуват и електромеханични таймери, които притежават допълнителна функция – фотоклетка. Чрез него може да настроите прецизно колко време след смрачаване да се включи даден консуматор и след колко време да се изключи. Тази функция притежава например таймерът GAO 0823H . Това е особено полезна опция при контрола на празнична светлинна украса, фасадни прожектори, градинско осветление и други осветителни тела.

plug timer

Това, което трябва да знаете е, че таймерът има максимална мощност на комутиране, като всеки комутатор. Обикновено тя е 16А и не бива да се превишава, защото ще изгори. Например бойлер, който е 4 kW, не може да бъде включван и изключван от таймер с максимален ток 16А, но ако бойлерът е до 3 500W може да се включва. Ако искате да превключвате по високи товари с маломощен таймер, трябва да включите в електрическата схема контактор. Понякога мощността е още по ниска – 10А или дори 7А. Затова винаги проверявайте. Освен това простите механични таймери не са много точни. Не разчитайте на точност от евтино гнездо с часовников механизъм. Понякога на нашия пазар се появяват уреди с т.н. френски контакт или CEE7/5 според IECEE. Сред таймерите за контакт също има от тях, доколкото в тях също има вграден контакт. Това са контакти с щифт, които не приемат повечето щепсели шуко освен универсалните – CEE7/7, за това също трябва да се внимава, за да имаме съвместими токоотдаващи и токоотнемащи съединения.

Таймер за контакт – що е то и за какво може да го използваме 1

Ако искате по-надежден и точен уред, който можете да настроите с различни програми за всеки ден от седмицата е добре да си купите електронен седмичен таймер.

Електронен седмичен таймер

Настройката на седмичния таймер е малко по-сложна, но ако се прочете внимателно инструкцията, където всичко е обяснено подробно, няма да има проблеми, дори и за неспециалисти. Една от съществените стъпки, които трябва да се спазят след закупуването на нов седмичен електронен таймер е да се остави включен 12-14 часа, за да може акумулаторната батерия да се зареди, след това тя може да работи до 100 часа. След това трябва с остър предмет да се натисне RESET или RST за да се анулират всички предишни настройки. Останалите бутони са лесно разбираеми и служат за настройване на различните програми. Някои модели имат бутон за настройване на лятното и зимното часово време. Обикновено имат до 20 различни програми за включване и изключване със стъпка от 1 min, таймер за обратно отброяване с настройка за часове и минути, като максимума е  23 часа, 59 минути и 59 секунди.

таймер за контакт

Електронният таймер също може да се изключи и включи по всяко време, като това няма да окаже влияние на зададените вече програми. Точността на тези таймери е +/-1 min на месец, а работната температура от -10 до +40˚С. Дигиталните таймери разполагат с LCD дисплей, на който се показва часът в момента т.е. действа като часовник, както и програмата за която е настроен. Нека систематизираме предимствата на електронния таймер:

  • Възможност за различна програма за всеки ден от седмицата;
  • Автономност на работа (може да работи и при изключено напрежение до 100 часа);
  • Ръчно и автоматично включване;
  • Съхраняване на програмите при ръчно изключване или при отпадане на напрежението.

Таймер за контакт – що е то и за какво може да го използваме 2

Таймерите за контакт, които се възприемат като битови и намират широко приложение, се различават коренно от таймерите за DIN шина, които се монтират от правоспособен електротехник в електрическото табло. Обръщам внимание на това, за да не се опитват хора без специално образование да отварят елтабла под напрежение и да монтират таймери в тях. Също така, друг подвид таймери са кухненските таймери, които също могат да са механични и електронни, но имат само функция за обратно отброяване.

Вижте всички Таймери за контакт във Викиват ТУК

 

Много от съвременните електронни битови уреди като телевизора, климатика или компютъра имат вградени таймери, които могат да ги изключват, но по простите – като лампи, помпи, ютии, аспиратори, вентилатори, повечето бойлери – нямат. Там широко приложение намират таймерите, които правят живота по-комфортен и лек, а и намаляват сметките за електричество.

Текст: Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button