Новини
Trending

Зарядно за смартфони е 563 пъти по-„умно“ от компютъра на Аполо 11

През последните няколко години е модерно да се правят сравнения на изчислителната мощ на съвременните устройства и на тези от 60-те, 70-те или 80-те години. Ясно е, че технологията напредва скокообразно и смартфонът в джоба ни разполага с огромна изчислителна мощ, каквато преди 40 или 50 години не са си и представяли.

Новото проучване на един от разработчиците на Apple, Форест Хелър (Forrest Heller) обаче ни хвърля в още по-смайващо сравнение. Той сравнява изчислителната мощ на компютъра на лунната мисия Аполо 11 с тази на … зарядно устройство. И сравнението изобщо не е в полза на космическия компютър. Зарядното устройство сумарно е около 563 пъти по-бързо.

Устройството използвано за сравнението е Anker PowerPort Atom PD 2, като предназначението му е да зарежда смартфони, таблети и лаптопи. За да ги зарежда „умно“ и да не ги презарежда, зярядното разполага с процесор, рам памет и памет за съхранение на данни, която на практика го превръща в компютър.

Ето таблица със сравнението на Компютъра на Аполо 11 и зарядното устройство:

Устройство Зарядно Anker PowerPort Atom PD 2 Apollo 11 Moon Landing Guidance Computer (AGC)
Функции Зарежда 2 смартфона, 2 таблета или 2 лаптопа Полет до луната
Кацане на луната
Излитане от луната
Полет обратно до Земята
Микрочип Cypress CYPD4225 Discrete components
Работна честота 48 MHz 1.024 MHz
RAM памет 8 KB 4 KB
Памет за съхранение 128 KB Flash 72 KB

Хелър е пресметнал, че хардуерът на зарядното устройство е 563 пъти по-производителен от този на космическата мисия. За целта е използвал формула с броя инструкции, които процесорите изпълняват, умножено по тактовата им честота

563 = (12 Cortex-M0 instructions per 1 Apollo 11 Guidance Computer instruction) * (48 MHz Cortex-M0) / (1.024 MHz Apollo 11 Guidance Computer).

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button