Новини

ЕС кани индустриалните шефове да се включат в революцията с батериите

Брюксел (Ройтерс) – Европейският съюз ще е домакин на ръководителите на автомобилната, химическата и инженерната индустрия следващата седмица, за да се обсъди развитието на производството на батерии в блока, за да станат конкурентни на производителите от Азия и САЩ.

Германската химическа група BASF, автомобилните производители Рено и Даймлер и инженерната фирма Сименс, са сред поканените на събирането в Брюксел в сряда.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Сефчовия каза, че финансирането от ЕУ може да подкрепи създаването на консорциум в сектора.

„Нашата амбиция е да създадем реална продукция в ЕС – затворена верига , включително рециклиране“, каза Сефкович в имейл до Ройтерс.

„Подкрепата за разгръщането на батериите е просто наложителна, ако сме сериозни за прехода към е-мобилността“, каза той.

Германските производители на автомобили Volkswagen, Total unit Saft Group, които правят батерии, автомобилният доставчик Continental AG и технологичната група за материали Umicore са сред тези, които казват, че ще присъстват на разговорите.

Европа се нуждае от „Airbus за батериите“, каза Егберт Локс, вицепрезидент на Umicore, които правят материали за автомобилната индустрия и акумулаторни батерии.

Airbus
Източник pixelmedia.bg

„Това е добра инициатива в правилното време“, каза говорителят на Volkswagen, чийто фирмен шеф се обърна към индустрията с идея, да се създаде регионален доставчик на батерии миналия месец.

Европейските автомобилни производители планират да ускорят преминаването си към мотори с нулеви емисии чрез електрически коли, което да се случи в светлината на по-строгите регулации на ЕС и да отговарят на климатичните цели на блока.

Въпреки че европейските производители на автомобили сглобяват акумулаторни батерии за електрически автомобили, регионът няма значим играч при батерийните клетки – основните изграждащи блокове за батериите, които сега се правят най-вече в Азия.

Пазарът се доминира от японските фирми Panasonic и NEC, корейските LG и Samsung и китайските BYD и CATL, както и от американския производител Тесла.

Ако продажбите на електрически автомобили се повишат, както очакват много автомобилни производители, развитието на Европейска клетка може да струва около 30 милиарда долара, написаха в бележка анализатори от Bernstein Research.

„Как би било възможно индустрията да строи/купува/намира достатъчно батерии или сурови материали, ако и когато търсенето на електрически автомобили скочи? Това е критично липсващо парче от пъзела“, пишат те.

Търсенето на електрически автомобили остава слабо заради ограничената инфраструктура за зареждане и високите цени за закупуването на такъв автомобил. Но това може да се промени в зависимост от това колко бързо ще паднат цените на батериите, които само през 2016 година са паднали с 18 процента.

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button