Новини

EHang с първи успешен полет на своя пътнически дрон

Китайската компанията EHang пусна кадри от последните изпитателни полети на своето едноместно автономно въздушно превозно средство EHang 184. Според създателите му техният пътнически дрон може да транспортира човек при скорост до 130 км/ч в условия на тайфун от седма степен.

Компанията планира да подобри още EHang 184 като добави възможност за ръчно управление за пътници, които имат опит като пилоти. Тя също така е разработила и тествала двуместен вариант, който може да превозва до 280 килограма. През 2017 EHang получи сертификат AS9100C – широко разпространена стандартизационна система за управление на качеството във въздухоплавателната индустрия.

EHang с първи успешен полет на своя пътнически дрон 1

По-рано тази година компанията обяви следните спецификации за своя дрон:

 • Полетите са автоматизирани чрез използване на контролен и команден център;
 • Резервен вариант на всяка от системите с цел предотвратяване на инциденти при възникване на авария;
 • Система за автоматично оценяване на състоянието на компоненти, които поради някаква причина не функционират правилно. При повреда по време на полет тази ситема преценява дали е необходимо дронът да се приземи с цел обезопасяване на пътника;
 • Множество сензори за системите за управление на полета, които осигуряват непрекъснат поток от данни в реално време;
 • Няколко системи за управление на полета, които автоматично определят най-бързия и сигурен маршрут;
 • Криптирани комуникационни системи;
 • Вертикално излитане и приземяване;
 • Разгъващ се дизайн, правещ дрона не по-голям от автомобил;
 • Изцяло захранван от батерии;
 • Конзола за въвеждане на команди от пътника;
 • Вграден климатик;
 • LTE мрежа;
 • Тегло – 260 кг;
 • Скорост на полета – 100 км/ч;
 • Средна надморска височина на летене – 500 м;
 • Продължителност на полета на височина над морското равнище – 25 минути;
 • Време за зареждане на батериите – 1 час;
 • Натоварване – 100 кг.

EHang има осем перки на четирите крила, като всяко крило има по една перка отгоре и една отдолу.

EHang с първи успешен полет на своя пътнически дрон 2

Батерийна технология

Роб Ендерле, главен анализатор на Enderle Group, разяснява, че мощността, необходима за издигане и задържане на дрон във въздуха, значително намалява разстоянието, което той може да прелети. Пред TechNewsWorld той казва, че докато този проблем не бъде решен, дроновете ще си останат само устройства за правене на атрактивни презентации, но не и ефективни транспортни средства. Ендерле вярва, че решение ще се намери скоро, тъй като финансовите разходи при полети ще наложат бърза промяна.

Някои производители на дронове експериментират с хибриди на електричество и бензин или дизел. Според Майкъл Джуд, мениджър изследвания в Stratecast/Frost & Sullivan, има и друг проблем с полетите, захранвани от батерии. А той е възможността от катастрофа, дължаща се на отказ на батериите. Пред TechNewsWorld, той изказва своите опасения, че нажежени и горящи падащи от небето превозни средства биха причинили доста щети.

Проблем с перките

EHang изглежда като гигантски дрон с четири крила и осем перки. А това е проблем. Според Майкъл Блейдс, директор въздухоплавателни и отбранителни изследвания във Frost & Sullivan, никое въздушно управление не би позволило употребата на подобен род таксита, при които четири от перките са на височината на кръста при приземяване. Според него най-малкото те трябва да са покрити по някакъв начин.

Може би това е причината в Дубай, където EHang е бил тестван миналото лято и се е планирало да бъде използван като летящо такси, по-късно през годината да се започнат изпитания с дрона Volocopter. Той има 18 перки, но всички са разположени над кабината, което го кара да прилича на обикновен хеликоптер. Според Блейдс с времето ще се наложат дизайните, които осигуряват по-голяма безопасност за пътниците.

Бъдещето на летящите таксита

Няколко други компании, включително Uber, Boeing, Airbus и Joby Aviation, разработват дронове, които да бъдат използвани като въздушни таксита. Според Блейдс, обаче, тази технология едва ли ще се наложи скоро.

Джуд предполага, че много богати, развиващи се страни, като Обединените Арабски Емирства например, ще са сред първите, които биха въвели подобно нещо. Според него най-вероятно те биха използвали тази технология за транспорт от и до летищата или за спешни превози.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button