Новини

Електромобилите ще трябва да издават звук реши американското правителство

Безшумното движение на електрическите автомобили е едно от положителните им качества, заедно с екосъобразността и икономичността. Не и според американците. Правителството е приело наредба, според която всички електромобили трябва изкуствено да издават някакъв звук, когато се движат с ниска скорост (до 30 км/ч или 18.6 мили/ч).

Поради липсата на шум, електрическите возила и хибридите представляват голяма опасност за пешеходци и колоездачи, които изпитват трудности да разберат кога са в близост до подобно превозно средство. При по-висока скорост шумът от сцеплението на гумите с пътната настилка и звукът от въздушното съпротивление осигуряват нужното ниво шум, за да известяват за присъствието си, но при ниска скорост са почти безшумни.

Електромобилите ще трябва да издават звук реши американското правителство 1

Засега не е дефинирано какъв точно трябва да е звукът, който превозните средства ще издават. Възможно е водачът да има избор от множество звуци и сам да определи предпочитания. Очаква се също така производителите да наблегнат на футуристични звуци, чрез които да подчертаят иновативните си МПС-та.

По груби изчисления, добавянето в електромобилите на звукова система с външни водоустойчиви говорители ще струва около $40 млн. на автомобилната индустрия. Според калкулациите обаче, това ще доведе до намаляване на пътнотранспортни произшествия с наранявания на хора и щети на имущество на стойност от $250 до $320 млн. Крайният срок, в който трябва да бъде изпълнена наредбата е до 2020 година.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button