Новини

Най-голямата вятърна електроцентрала ще може да захранва 5 европейски държави

Вятърната енергетика е бурно развиващ се отрасъл, който тепърва ще разгръща своя потенциал. Вятърни електроцентрали се строят, както край бреговете на водни басейни, така и на сушата. Използването на морския вятър е по-голямо предизвикателство и по-скъпо начинание отколкото използването на вятръра на сушата. Днес повечето крайбрежни вятърни електроцентрали се намират близо до брега. Това обаче може да се промени скоро. Амбициозен план на холандска енергийна компания предвижда изграждането на най-голямата вятърна електроцентрала в света, чийто енергиен хъб ще се намира на изкуствено създаден остров навътре в морето.

Холандската TenneT наскоро разкри своите намерения да финансира построяването на енергиен хъб, разположен в Северно море, който да захранва с електроенергия не само Холандия, но и Великобритания, Норвегия, Дания, Германия и Белгия. Той ще се намира на изкуствено създаден остров с размер 2.3 квадратни мили. Ще бъде заобиколен от множество вятърни турбини, имащи капацитета да доставят енергия чрез кабели за далечни разстояния до всяка от 5-те страни. Въпросните държави се намират приблизително на еднакво разстояние от мястото, където е планирано изграждането на острова. Мястото се нарича Dogger Bank и представлява огромна пясъчна плитчина на 160 мили северозападно от Холандия и на 60 мили от източния бряг на Англия.

Най-голямата вятърна електроцентрала ще може да захранва 5 европейски държави 1

TenneT, цитирани от Гардиан, твърдят, че проектът им би спестил милиарди долари спрямо разходите за стандартни вятърни електроцентрали и прекосяващи държавите енергийни кабели със същия капацитет.

Крайбрежните вятърни електроцентрали произвеждат променлив ток. Част от него се губи обаче при преноса му на дълги разстояния, а хъбът в Северно море ще преобразува променливия ток в постоянен преди осъществяването на доставката му към страните получателки. Това от една страна ще предотврати загубите на ток, а от друга – ще позволи използването на много по-евтини кабели за пренос. Във въпросните държави постоянният ток ще се преобразува обратно в променлив, който ще се използва за нуждите на бизнеса и за домовете на обикновените потребители.

TenneT планира създаването на детайлна спецификация и финансов план на проекта. И ако всичко върви както трябва, електроцентралата ще започне да функционира най-рано през 2027 година. На този етап, обаче, компанията се сблъсква с много проблеми, включително осигуряването на подпомагане и финансиране от страна на други енергийни фирми в Европа.
Ако TenneT получи подкрепата на други компании, електроцентралата им би достигнала капацитет от 30 GW, което е повече от удвоената електроенергия, произвеждана от всички крайбрежни електроцентрали в Европа.

Хората, живеещи по местата, където се планира построяването на вятърни електроцентрали, са едно от най-големите препятствия пред изграждането на въпросните съоръжения. Ето защо не е голяма изненада това, че енергийните компании започват да се насочват към места, намиращи се далеч от брега. Роб ван дер Хаге, мениджър на проекта на TenneT, казва пред Гардиън, че вятърните електроцентрали, построени на сушаъа срещат голяма съпротива от страна на местното население, а подходящите за изграждане на електроцентрали места край бреговете са почти заети вече. Това според него е довело до логичната идея да се изгради вятърна електроцентрала навътре в морето, далеч от брега.

Само бъдещето ще покаже дали проектът ще бъде осъществен успешно и по план, но ако това стане, TenneT ще направят огромна крачка по пътя към едно много по-ефективно във финансов и екологичен аспект използване на възобновимата енергия от вятъра.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button