Новини
Trending

Революционен електромотор с 4 ротора изобретиха американци

Американската компания Linear Labs, която стартира като проект на баща и син, твърди, че са преоткрили електродвигателя. Брад и Фред Хънтибъл и техният Hunstable Electric Turbine двигател обещават три пъти по-голям въртящ момент и два пъти по-голяма мощност от тези на конвенционалните електромотори.

Електродвигателят като цяло е високоефективно устройство, за разлика от двигателя с вътрешно горене, чието КПД е в рамките на 25-45%. Но за да се впрегне ефективно електроенергията при превозните средства е нужно към електромотора да се използва трансмисия, или по-точно казано редуктор. Целта му е да редуцира високите обороти на електродвигателя, при които той е най ефективен, до обороти, използваеми за задвижване на колелата. Този редуктор заема място и тегло, които са особено ценни при електромобилите и другите електрически превозни средства, а освен това намалява допълнително КПД-то на електродвигателя.

Революционен електромотор с 4 ротора изобретиха американци 1

Проектът HET (Hunstable Electric Turbine) се справя именно с този проблем. При него е отпаднала напълно нуждата от редуктор, тъй като успява да осигури изключително високо КПД при широк диапазон на обороти, включително достатъчно ниски за директна предавка към колелата. Как? Чрез сложна система от четири (4 !!!) ротора и един статор.

Статорът е капсулован четиристранно в своеобразен магнитен тунел, всяка страна от които е със същият поляритет. По този начин всички магнитни полета са насочени по посока на въртене и се използва пълноценно цялата площ на намотките, в резултат на което и четирите страни на статора допринасят за въртящия момент на електромотора.

Революционен електромотор с 4 ротора изобретиха американци 2

 

Отслабването на магнитното поле се използва за да се повишат оборотите на въртене допълнително, когато моторът работи на пълен волтаж. При конвенционалните електродвигатели това се постига чрез подаване на допълнително напрежение в противоположна на въртенето посока. Така се повишават оборотите, но намалява въртящият момент, което води до цялостно редуциране на ефективността на мотора. При HET двигателя е използван иновативен подход и при този проблем. Четирите ротора на HET се въртят независимо един от друг. За да се отслаби магнитното поле се използват единият или и двата странични, крайни ротори, което ефективно „заглъхва“ магнитното поле, без да намалява ефективността на мотора.

Очаква се още през 2020 година технологията да се появи при електрически скутери и велосипеди, а през 2021 да се внедри трайно и при електромобили и други електрически превозни средства.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button