Новини

Обещаната от Илон Мъск 100-мегаватова батерия за 100 дни за Южна Австралия е в процес на изпълнение

Тесла е на път да спази ангажимента на Илон Мъск към Южна Австралия, който е да инсталира най-голямата литиево-йонна батерия в света за 100 дни. 100-мегаватовата система вече е наполовина готова, знак, че проектът ще бъде завършен преди декември.

Дадено обещание

Изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск обяви за своя договор с Южна Австралия за изграждането на 100-мегаватова литиево-йонна система от батерии. Тази система не само ще държи рекорда за система от батерии с най-голям капацитет от този вид, но Илон Мъск има за цел и да я построи за много кратко време – за само 100 дни.

Мъск определи крайния срок за себе си в поредица от туитове през март. Това, което започна като обикновен интернет обмен, разцъфна в едно международно партньорство, което може да осигури надеждна енергия за много австралийци, които преживяха криза миналата година, когато няколко части на страната имаха недостиг на електроенергия.

Спазено обещание

Австралийското лято, с неговите високи енергийни нужди, е само след няколко месеца, но Тесла започва с феноменален старт, за да спази крайния срок. Мъск разкри, че около половината от обещания капацитет вече е конструиран на място – силен индикатор, че Тесла лесно ще се справи за краткия срок.

Обещаната от Илон Мъск 100-мегаватова батерия за 100 дни за Южна Австралия е в процес на изпълнение 1
Източник www.tesla.com

„Да се направи това за два месеца е наистина невероятно“ , каза Мъск в реч на мястото, където се инсталира батерията, предадено от Блумбърг. „Вие дори не можете да премоделирате  вашата кухня за това време. Това служи като огромен пример за останалия свят, за това какво може да се направи.“

Батерията не само ще помогне на Австралия да предотврати прекъсването на електрозахранването, но и ще подпомогне усилията на държавата за преминаване към чиста енергия. Целта е системата от батерии да се захранва от възобновяеми енергийни източници, като слънчеви и вятърни ферми.

„Има много хора, които пускаха шеги за Южна Австралия и се подиграваха на нашето лидерство във възобновяемата енергия“, каза премиерът на Южна Австралия Джей Уедърил по време на събитието, предадено от Блумбърг. „Днес усмивките им обаче са на обратно.“

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button