Новини

Криптовалутен отоплител?!

Френската компания Qarnot представи нов стаен отоплител, който освен да топли, „копае“ криптовалута. Иновативната джаджа се казва QC-1 и е оборудвана с две мощни AMD графични карти, които могат да добиват до $120 на месец от криптовалутата Ethereum (един от основните конкуренти на Bitcoin).

Компютърните ригове за добив на криптовалута генерират сериозно количество топлина, което създава големи проблеми на собствениците им и изисква влагане на неприятни суми за охлаждане, както на самите компютри, така и на помещенията, в които се намират. Френският стартъп Qarnot се възползва от този голям недостатък и го превръща в предимство. QC-1 добива криптовалута, а отдаваната топлина от процеса затопля помещението.

Устройството изглежда като черен стенен радиатор с атрактивен изглед, подсилен от дървената горна част, придаваща му класическа визия. Под „капака“ му се намират две AMD видеокарти Sapphire NITRO+ Radeon RX 580 с по 8GB RAM, които осигуряват изчислителната мощ за „копаенето“.

Криптовалутен отоплител?! 1

QC-1 добива Ethereum по подразбиране, но лесно може да бъде пренастроен да добива и други валути, като Bitcoin или Litecoin. Устройството се сетъпва лесно и бързо за около 10 минути – нужно е да се свърже с електрическата мрежа и с Ethernet кабел за Lan мрежата. Наблюдението и контролът се извършват през смартфон ап, разработен за целта.

Цената на QC-1 е €2900, което не звучи особено привлекателно. От Qarnot разчитат на добри продажби в райони с целогодишна нужда от отопление, като скандинавия, исландия, канада, северна русия, където клиентите да съчетаят отоплението и бавната възвръщаемост на инвестицията.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button