Новини

Инфразвукови микрофони ще предсказват изригвания на вулкани

Звукозаписните технологии стават все по-добри с времето. Изследователи от Бойс Стейт Юнивърсити, Станфорд Юнивърсити и чилийския Юнивърсити ъф Кънсепшън съвсем наскоро откриха ново приложение на нискочестотните микрофони. Те са установили, че въпросното оборудване може да се използва за предсказване на изригването на определени вулкани. Технологията им се базира на наблюдение на недоловими за човешкото ухо ниски честоти, наречени инфразвук, които се създават от определен вид активни вулкани, като например вулканът Виларика, разположен в южната част на Чили.

Джефри Джонсън – доцент по геофизика в Бойс Стейт Юнивърсити, пояснява, че много вулкани произвеждат високоенергиен инфазвук (а не ултразвук), представляващ нискочестотен звук, който се разпространява на големи разстояния в атмосферата и който може да бъде записван със специализирани микрофони. Ученият казва, че въпреки, че хората не могат да чуват инфразвука, той е с изключително голяма енергия. Наблюдавайки изригването на вулкана Виларика на трети март 2015 година, наложило евакуацията на около 4000 души, Джонсън забелязва, че вулканът изхвърля приблизително 100 000 вата акустична мощност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Този инфразвук се произвежда от езерото с лава на дъното на кратера, а тонът и качеството на звука се определят от формата на кратера, който играе ролята на огромен музикален рог. Когато лавата започне да изригва, формата на този рог се променя и в резултат на това настъпват промени и в характеристиките на произвеждания звук.

Проследяването в реално време на измененията на инфразвука, произвеждан от вулканите, с микрофони, подобни на създадените и калибрирани в инфразвуковата лаборатория на Бойс Стейт Юнивърсити, може да послужи като предупредителен механизъм за предсказване на опасни вулканични изригвания. Този мониторинг може да бъде провеждан като се използват средства като например алгоритми за машинно обучение. Той би могъл да играе ролята на ценно допълнение към използваните в момента модели за предричане на изригвания, които анализират данните, получени от сеизмометри, сателитни чинии и газови сензори. Вулкани, подобни на Виларика, има в Южния Тих океан, Хаваите, Италия, Африка и Централна Америка.

Инфразвукови микрофони ще предсказват изригвания на вулкани 1

 

Джонсън казва, че целта им е да се усъвършенства начинът, по който се предсказват вулканични изригвания, но не правят това от комерсиални подбуди. Според него тяхната научна работа не е движена от стремеж за печалба на пари, а от желанието да покажат как науката може да бъде приложена успешно и при предупрежденията за подобен вид природни катаклизми, а дори и да се използва като средство за борба с отрицателното влияние на хората върху изригванията на вулканите.

Научна статия със заглавие „Предсказване на изригването на отворен вулкан чрез използване на резонансни инфразвукови тонове“, описваща разработката на Джонсън и екипа му, беше публикувана наскоро в журнала Geophysical Research Letters.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button