Новини
Trending

Jetman – близо ли сме до полет тип супергерой?

Мечтата на човека от древни времена е да лети. Вече сме го постигнали по доста начини и не го приемаме за нещо невероятно. Но все още не сме постигнали индивидуален контролиран полет, познат ни от филмови супергерои като Железния човек, Супермен и много други. Представете си как сутрин си слагате реактивната раница с крила и отлитате на работа. Примерно.

Има един човек, за който това не е вече мечта, а реалност. Това е Винс Рефет (Vince Reffet) – изпитателят летец на компанията Jetman Dubai. Вижте полета му над Дубай.


Полетът представлява наземно излитане, контролирано зависване над земя и вода, след което преминава в скоростен почти вертикален полет. Скоростта на движение достига 240 км/ч, а максималната височина на полета е 1800 метра. Изпитателният полет приключва с приземяване с парашут.

Все още се работи върху сигурността и контрола при спускане, затова приземяването засега се извършва чрез парашут, който се отваря на безопасна височина. Целият полет трае едва три минути, като е свързан с изразходването на голямо количество гориво – това е един от основните проблеми, над които работят специалистите на компанията.

Конструкцията на индивидуалното летателно средство е съставена от карбоново монокрило с вертикални стабилизатори в двата си края и четири броя мини реактивни двигатели.

Забележителен полет. Дали сме близо до производството и продажба на (сравнително) достъпни индивидуални летателни апарати? Защо не.

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button