Новини

Най-новото от Apple – тонколоната HomePod

Дългоочакваната интелигентна тонколона Apple HomePod е най-сетне на пазара. Всички се надяваха такъв продукт да се появи откакто Amazon създаде тази категория, представяйки своята Echo. Apple, естествено, придаде свой уникален привкус на концепцията. На цена от 350 долара, HomePod залага повече на качеството на звука, отколкото на интелигентните притурки, и разбира се, дизайнът и опростеността са типичните за Apple.

Най-новото от Apple – тонколоната HomePod 1

Всеизвестно е че Apple обича да изпипва всички детайли по даден продукт до перфектност преди да го пусне на пазара. Затова никой не е изненадан, че конкуренцията на Echo се появява три години след нея. Но дали HomePod покрива очакванията? В много аспекти тази тонколона е много по-добра от всичко останало в тази категория, но в други тя е огромно разочарование.

Предимствата на HomePod са:

  • Отлично качество на звука;
  • Страхотен дизайн;
  • Лесно инсталиране и управление;
  • Съвместна работа с AirPlay.

Недостатъците са:

  • Не поддържа съвместна работа със Spotify, Pandora и други популярни приложения;
  • Изисква iOS устройство с инсталирана операционна система iOS 11.2.5;
  • Няма Bluetooth или Aux извод за връзка с устройства с други операционни системи;
  • Не поддържа многостаен режим.

Apple HomePod

Външният вид на тонколоната е изключително добър. Нейното зарядно е вградено, а кабелът към него е покрит с елегантна текстилна оплетка. Всичко това придава уникална опростеност и същевременно класа на продукта. Високоговорителят е покрит с мек материал, който направо приканва да бъде стиснат. А от Apple твърдят, че този материал е освен това и акустично прозрачен, така че той не би трябвало да променя качеството на звука.

Инсталиране на HomePod

Да, тази тонколона е много красива, но сега идва време за нейното включване и използване. И тук се появява един от големите проблеми. За да я използваме се нуждаем от устройство, на което има инсталирана операционна ситема iOS 11.2.5. Ако нямате iPhone 5S, iPad Mini 2, iPod Touch шесто поколение или някой от по-новите модели в съответната категория, няма как да използвате това устройство. То е създадено само за лоялните Apple потребители. Те не само могат да го ползват, но и могат да бъдат спокойни относно лесната му инсталация. Първо трябва да включат Apple KeyChain и да активират двуфакторната автентификация. Трябва да са свързани към своя Wi-Fi рутер и Bluetooth-ът им да е включен. След това, държейки своето iOS устройство близо до тонколоната, те трябва да натиснат няколко ‘OK’ бутона и HomePod практически се самонастройва – свързва се към Wi-Fi рутера, записва Apple Music идентификационните данни на потребителя и е готова за използване.

Дотук всичко е прекрасно. Но не и ако искате да слушате музика от източник, различен от Apple Music, който е единственият, работещ с гласови команди, който HomePod поддържа. Потребителите нямат възможността да кажат на Siri да пусне техния Spotify плейлист, нито пък да я накарат да работи с Pandora. Spotify и някои други музикални и видео приложения могат да се използват чрез AirPlay. Но тонколоната няма Bluetooth или Aux извод за връзка с устройства, които не са на Apple.

Apple HomePod

HomePod може да играе ролята и на високоговорител при провеждане на телефонни разговори с iPhone. А през това време Siri може да чете и диктува текстови съобщения, което позволява ръцете на потребителя да са напълно свободни при комуникацията.

За разлика от Google Assistant, Siri не разпознава различни гласове. Това води до възможността друг човек да поиска тя да изпълнява песни в стил, различен от предпочитания от притежателя на Apple устройството и по този начин да промени персонализираните музикални предложения – услуга, с която Apple толкова се гордее. Но в крайна сметка това е HomePod, а не PersonalSpeakerPod.

Важна положителна характеристика на тонколоната относно сигурността е, че почти цялата информация, която преминава през нея, е защитена и анонимна. Единствените данни, които Siri споделя с Apple, са историята на слушаните песни, която се използва при създаването на персонализиран плейлист, отговарящ на музикалните предпочитания на потребителя.

Какво се крие под обвивката

Сърцето на тази тонколона е мощният A8 процесор на Apple. Устройството използва същия чип, който се намира и в iPhone 6 и 6S, за да управлява звука. HomePod непрекъснато слуша своето обкръжение и променя настройките си с цел оптимизиране на качеството на звука. Идеята е, че потребителят е този, който трябва да слуша звука, а не стаята. Ако например преместим тонколоната в ъгъла на стаята, тя ще забележи промяна в областта на средния бас и ще я компенсира като намали определени честоти за постигане на по-изчистен звук. Устройството също така ще насочи звука не толкова към стената, а почти изцяло към стаята. Накратко казано – с HomePod получавате отлично качество, където и да застанете.

HomePod

Сред недостатъците на тонколоната е това, че тя не поддържа многостаен режим. С конкурентните продукти Sonos One и Echo, потребителят може да каже на Alexa да продължи изпълнението на слушаната песен в друга стая или да пусне дадена песен в няколко стаи едновременно. Alexa също така може да настройва аларма от една стая за тонколона в друга стая и да се свързва с Fire TV устройства. HomePod не може да комуникира по същия удобен начин с други HomePod устройства, нито пък да работи с Apple TV. Може би това ще се промени и въпросните опции ще се появят при някой от бъдещите ъпдейти, но все пак нямаше да е зле, ако поне многостайният режим беше вече наличен.

Да купим или не

Този продукт е идеална нова придобивка за всеки, който е запален Apple почитател и няма нищо против единственият му музикален източник да е Apple Music. Ако обаче имате друга марка телефон и искате да използвате и други източници на музика, не купувайте HomePod!

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button