ЕлектроникаПотребителска електроника и компютърни системи

Всичко което трябва да знаете, за избора на USB флаш памет

USB флаш памет, или така наречените “флашки“ са малки на размер устройства, за съхранение на цифрови данни. Изключително полезни за съхранение и трансфер на различни данни като: картинки, снимки, музика, документи и други. Флашките са сигурен, лесен и изключително удобен начин за пренасяне на данни. Те могат да бъдат лесно пренасяни в джоба ни или закачени на ключовете. Лесно, достъпно и сравнително евтино решение за съхранение.

USB флаш памет

Като цяло, USB флаш паметта обикновено е с капацитет между 128 мегабайта (МБ) до 64 гигабайта (GB). Те се включват в USB порта на компютъра и работят както с PC така и с Mac (операционни системи). С малки разлики във формата, в която ще бъде форматирана флашката. Най-разпространеният такъв е FAT32.

USB флашките обикновено са малки устройства, по-малко от 3-4 сантиметра дължина, и доста тънки. Повечето имат капачка за защита на USB конектора, но разбира се на пазара има много на брой различни дизайни. Някои също имат LED светлина, която мига, докато данните се прехвърлят.

flash

Вземете USB флаш памет от Викиват

При повечето случаи, флашките са с малък капацитет и биват лесно предавани от човек на човек. Но някои от тях, могат да бъдат изключително здрави и добре изработени, с голям капацитет. Тези флашки могат да бъдат скъпички понякога, но са изключително надежни. За прехвърляне и съхранение на данни, USB флашките са много по-практичен и лесен начин, в сравнение с CD и DVD-тата.

Какво да вземем предвид при купуване на USB флаш устройство?

Преди да закупим ново флаш устройство, изборът може първоначално да изглежда лесен и ще е, ако купувачът би се задоволил с 2-4GB. Но, ако се търси продукт с малко по-добри параметри, малко проучване би се отразило добре. Разнообразието от флашки се е увеличило изключително в последните години. Технологичното развитие позволява да се изработят устройства с все по-голям капацитет, с по-бърз обмен на данни и дори с възможност за “заключване” с парола. Изборът на “флашка” се определя от това, какво потребителят ще съхранява в нея, големината на файловете, къде устройството ще бъде използвано, как ще бъде транспортирано и прочие.

Вместимост

Капацитетът на USB флаш устройството е пряко свързан с неговата цена. Затова е важно да се знае, какъв тип данни ще се записват на него, и колко място е необходимо за тяхното съхранение. Ако устройството ще бъде използвано, като “класьор” за прехвърляне на файлове от офиса в къщи и обратно, устройство с малък капацитет ( 8-16GB), без допълнителна възможност за заключване, ще свърши работа. Тези потребители, които се нуждаят, да прехвърлят снимки, филмови файлове и музика от един компютър на друг, ще искат да си вземат нещо с по-голяма съвместимост, което да побере всички тези снимки и видеоклипове, които заемат цялото пространство на техния цифров фотоапарат и лаптоп. Купувачът трябва има предвид, обаче, че с капацитет по-голям от 32GB, издръжливостта на устройството започва да намалява. Това, обаче е все по-малко вероятно с по-новите флашки.

Всичко което трябва да знаете, за избора на USB флаш памет 1

Вземете USB флаш памет от Викиват

Издръжливост

Тъй като USB флаш устройствата са по-скоро малки, те не са от най-здравите устройства. За да се постигне техният компактен размер, други качества са пожертвани. Повечето USB флаш устройствата са “обвити” в пластмаса от различен вид и здравина. Някои по скъпи варианти пък, са защитени с метал, като анодизиран алуминий или дори по-издръжливи. USB конекторът, също трябва да бъде качественно изработен и издръжлив, за да може при леки “сътресения” да не се получи откачане на някоя вътрешна връзка.

Скорост на Трансфера

Ако използвате флаш устройство всекидневно и прехвърляте различни по големина, но по-скоро големи файлове, скоростта на прехвърляне на данни би била от по-голямо значение. По-евтините вариянти имат скорост на трансфер около 1MB в секунда. За да сте по-сигурни, че “флашката” ще се справя добре с всички файлове, търсете такава която поддържа USB 3.0. Имайте предвид, че 3.0 е съвместима и с 2.0. Те могат да достигнат скорост до 20MB в секунда.

Ето и някои по-известни производители на флашки: SP, Kingston, Sony, Philips, SanDisk.

Закупуване

За момента, най-лесният, бърз и ефективен начин да закупим USB флаш устройство е онлайн. Като за начало, моделите и производителите налични онлайн, са много повече от който и да е магазин. На всичкото отгоре и цените са по-ниски, особено ако купувате на едро. Разбира се някои онлайн магазини имат екстра такса за доставка, но тя е незначителна ако въобще я има.

Вземете USB флаш памет от Викиват

Заключение

Когато става въпрос за USB флаш памет има няколко възможности за избор. Докато повечето може да се задоволят и с малък капацитет (4GB – 8GB) и никога не са изпитвали проблеми, а други ще открият, че това, от което се нуждаят, е по-голям капацитет, с възможност на защита на чувствителни файлове. При закупуване на нов USB флаш устройство, потребителят трябва първо да реши за какво ще се използва устройството. Ако трябва да се използва за прехвърляне на лични или бизнес финансови документи, бизнес предложения, презентации, или лични фотографии, добра идея е да се използва устройство, което има защита с парола. Трябва да се обмислят скоростите на трансфер. USB флаш устройства 3.0 ще се представят много по-добре от 2.0.

Калин Диев

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button