Електротехника за бита и съвети

Как да изберем вентилатор за баня

Практични съвети за оптимален избор

Вентилаторите за баня, тоалетна и други мокри сервизни помещения не са лукс, а необходимост, защото там се натрупва влага, неприятни миризми и въздухът става неприятен за дишане. Освен това с течение на времето влагата води до образуване на мухъл, който е източник на вредни за здравето спори и предизвиква респираторни проблеми.

Някои бани са с прозорец, който се отваря навън и по този начин прониква свеж въздух. Дори в тези случаи е добре да се помисли за принудителна вентилация чрез вентилатор за баня, защото често външните атмосферни условия, като например: дъжд, сняг, придружен с вятър или екстремно ниски температури, не позволяват естествена циркулация на въздух. С други думи – ако навън е -10 градуса Целзий, едва ли ще искате прозорецът в банята Ви да стои отворен.

Тук ще посочим най-важните характеристики, на които да обърнете внимание при избор на вентилатор за баня, съчетани с практични съвети.

 

Основни параметри при избор на вентилатор за баня

 

  • мощност;
  • диаметър на отвора на въздуховода;
  • ниво на шум;
  • степен на автоматизация – сензор за влага, таймер, сензор за светлина, сензор за миризми;
  • степен на прахо и влагозащита;
  • възвратна клапа, възпрепятстваща обратното навлизане на замърсен и/или студен въздух от вентилационната шахта;
  • консумация на електрическа енергия.

 

Вижте всички вентилатори за баня във Викиват ТУК

 

Мощност. Определя се от дебита на устройството. Простичко казано – колко кубически метра въздух е способно да вентилира устройството за един час, т.е. m3/h . Съгласно българското законодателство за вентилиране на баня, тоалетна или мокро помещение са необходими 90 m3/h. Този параметър се залага, като изискване при архитектурни проекти на нови сгради, но не е задължителен, когато избирате вентилатор за вашата баня. По-важно в бита е от колко човека се състои домакинството и колко често се ползва банята. Мощността на вентилатора може да се определи и в зависимост от кратността на пълната смяна на въздуха в банята за един час. Препоръчително е кратността за баня да е 5, за тоалетна – 7, а за сервизни помещения – също 5.

Освен дебит има и напор (механично налягане). Определя се от въздуховода. Означава се със символа Ра. Колкото е по-висок въздуховодът, толкова засмукващата сила ще е по-голяма и въздушното съпротивление ще е по-малко – Ефектът на комина.

За да определите дебита трябва да изчислите обема на банята. Когато го определяте се умножават дължина по ширина по височина. От получения обем може да извадите обемите на мебелите в банята, защото има бани, в които има множество шкафове, перални, миялни и др., които не участват в определяне на обема на въздуха в помещението.

За да постигнем най-оптимални резултати е важен и изборът на място, където да монтираме вентилаторът, когато имаме възможност за избор, разбира се. Желателно е да се монтира най-далеч от източника на свеж въздух, който трябва да измести изсмуквания от вентилатора. При по-големи бани е за предпочитане поставянето на два по-маломощни вентилатора. Те ще бъдат по-тихи от един мощен.

Трябва да се знае, че след като вентилатора за баня изсмуче влажния въздух и го отведе във въздуховода, трябва отнякъде да влезе чист и сух въздух. Съвременните уплътнения на врати и прозорци са доста добри и е необходимо да се помисли за притока на свеж въздух. Най-простият начин е като се остави вратата към другите помещения отворена, но това невинаги е най-елегантното решение, още повече, че по този начин част от влажния въздух ще проникне към останалата част от апартамента, поне в началото. За да не мислите непрекъснато дали не сте забравили вратата отворена или затворена се препоръчва поставянето на декоративна решетка ниско долу на вратата. Оттам ще влезе въздухът, който ще компенсира изтегления от вентилатора.

Как да изберем вентилатор за баня 1

Диаметър на отвора на въздуховода. Най-често диаметърът на въздуховода е ф100mm или ф120mm. Преди да тръгнете към магазина или да пазарувате онлайн проверете диаметъра на вашия въздуховод. Съществуват и преходи-пръстени, чрез които може да монтирате вентилатор с размер ф100 във въздуховод ф120. Проверете също така монтажната дълбочина. Обикновено тя е около 60-80mm. Това пространство е налично в общия случай, но не пречи да проверите има ли толкова във вашия въздуховод.

Как да изберем вентилатор за баня 2

Ниво на шума. Изправният и качествен вентилатор за баня има ниво на шум до около 30dB. При вентилаторите с по-голям дебит неминуемо нивото на шум е по-голямо. Шумът се предизвиква от вибрации на вентилатора. За предпочитане е да се избере вентилатор с лагери, а не на втулка, защото при втулката след износване шумът може да нарасне чувствително и да се налага смазване и почистване.

 

Автоматизация. Тук изборът е много голям, но трябва да се има предвид, че колкото повече сензори и електроника има във вентилатора, както и в което и да е устройство, толкова вероятността от повреда е по-голяма, не на последно място и защото уредът работи във влажна среда. Освен това цената на вентилатор, който се включва автоматично при наличие на влага, има сензор за движение, времеви таймер и тъч панел с показания на следените параметри, може да е двойна и тройна. Съветът тук е да се избере вентилатор с таймер за време или сензор за влага (хигростат), който след достигане на предварително зададените параметри, автоматично изключва, защото ако го включите ръчно и няма таймер, е много вероятно да го забравите. За любителите на дигитални технологии има разработени устройства, които могат да се командват и чрез мобилно приложение от телефона.

 

Степен на защита. Индексът за защита (IP) е разработен от Европейския комитет за електротехническа стандартизация (CENELEC) и е дефиниран в международния стандарт IEC 60529. Има статия в блога, в която е обърнато по-специално внимание на степента на защита. Тук ще отбележим само, че най-често степента на защита е от две цифри, предхождана от буквите IP (Ingress protection):

  • Първата показва доколко уреда е защитен от проникване на прах. За вентилатор за баня е добре тази цифра да е поне 4;
  • Втората показва доколко уреда е защитен от проникване на влага. За вентилатор за баня, като се има предвид, че средата, в която работи е доста влажна, желателно е тази цифра да е поне 6;

Така това, което трябва да търсите на етикета с техническите параметри на вентилатора е IP46 или IP56. Може да срещнете означение IPX5. Това означава, че вентилаторът няма защита от прах, а защитата му от влага е 5.

5 (като втора цифра) означава:  защитен от струи вода с ниско налягане във всички посоки – ограничено проникване;

6 (като втора цифра) означава – защитен от временно наводняване, пример, корабни палуби – възможно е ограничено проникване.

Защитата е важна, защото вентилаторът за баня е електрически уред поставен в мокро помещение, където човек влиза бос. При късо съединение или утечка и не добре настроени предпазител и дефектнотокова защита, рискът от токов удар и дори летален изход е много голям. Съветът е винаги да избирате уред от надежден, утвърден производител и търговец, с високи нива на защита от прах и влага.

 

Възвратна клапа. Това е механично приспособление, което при изключен вентилатор възпрепятства обратното постъпване на въздух от вентилационната шахта в банята и излизането на затопленият въздух от банята във въздуховода. При включване на вентилатора тази клапа се отваря автоматично и позволява влажният въздух от помещението да бъде изтеглен навън. Повечето съвременни вентилатори за баня са снабдени с такава клапа, но все пак, съветът ни е да попитате за наличието и при закупуването на вентилатор, ако не е изрично посочено в характеристиките.

Как да изберем вентилатор за баня 3

Консумация на електрическа енергия. Като цяло, вентилаторите са електрически устройства с ниска консумация на електроенергия. Колкото по-мощен е вентилаторът, толкова повече ток ще консумира, но обичайните числа са около 8-25W, като мощност 8-10W осигурява дебит около 90 m3/h, а 18-25W – 160 m3/h. Ако обаче има наслояване на прах около оста на вентилатора, или перката частично опира в тръбата, в която е поставена, е възможно механичното усилие, което е предизвикано от този проблем да увеличи значително консумацията на ток, както и да се характеризира с увеличено ниво на шума. Затова ако забележите силно увеличение на шума е по-добре да спрете уреда и да извикате специалист, който да го провери.

 

Вижте всички вентилатори за баня във Викиват ТУК

 

При избор на вентилатор попитайте и за гаранцията, която се измерва в брой часове работа или години. Желателно е вентилатора да може да работи поне 30 000 часа или поне 2 години. Това са обичайните нива на гаранцията, която сериозните производители осигуряват.

Как да изберем вентилатор за баня 4

 

След като сте се съобразили с всички посочени параметри и практични съвети в текста и сте избрали вентилатор с желаните от вас характеристики, необходимия дебит, правилният диаметър, добра защита и ниско ниво на шум, все още имате възможност да избирате сред десетки вентилатори с красиви цветове, форма на решетката, материал на корпуса и производител. Очевидно е, че трябва да съобразите цвета и формата на вентилатора със цвета на плочките и стила на вашата баня. Затова ви желаем приятно пазаруване и успешен избор.

Текст: Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button