ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Конектори и съединители

Конекторите и съединителите решават проблема с извеждане, удължаване и разклоняване на кабелно трасе, осигурявайки здрава и надеждна връзка между различни кабели, устройства или компоненти.

Конекторите за кабели или буксите съединяват различни видове кабели и устройства и могат да бъдат диференцирани според предназначението си, както и според вида на тока, който протича през свързваните кабели. Затова имаме един вид съединители за постоянен ток и друг вид за променлив. Конекторите се различават и според това дали са свързване на силови кабели или за сигнални. Към съединителите се отнасят и лустер и нулеви клеми, както и клеморедите за печатни платки.

За удобство можем на разграничим съединителите на следните видове:

Антенни съединители и сплитери

конектори

Това са много разпространен вид конектори, които всеки има в дома си. Свързват антенния коаксиален кабел с телевизора или разклоняват сигнала чрез т.н. сплитер, който представлява вид разклонител за коаксиални кабели.

конектори
Сплитер

Могат да бъдат за обемен или панелен монтаж. В тази категория са включени и конектори при които на входа имаме двупроводен антенен кабел, а на изхода женска букса за коаксиален кабел (F-035 към RF M конектор),

конектори

конектори BNC, и BNC към SMA, RCA F към BNC M, SMA/m към SMA/f и др. За постигане на по-добро предаване на сигнала и понижаване на съпротивлението на прехода конекторите се позлатяват.

product_large_26433
Преход от двупроводен антенен кабел към коаксиален изход

A-V съединители и конектори

product_large_21193

Към тази категория спадат съединителите за тонколони,

product_large_42120
Съединител за тонколони, мъжки

 

 

 

професионалните аудиоконектори XLR Canon, използвани за балансирана аудио връзка,

product_large_48513
Cannon

моно и стерео съединителите JACK 2.5mm,

product_large_53636

3.5mm,

product_large_43560

6=3mm за печатен, панелен и обемен монтаж,

variant_large_19948_524

аудиосъединителите RCA,

product_large_49849
RCA

които се наричат още чинч-конектори

product_large_49848
RCA

или фоноконектори,

product_large_49850
RCA

съединителите DIN,

зарче
DIN конектор

miniDIN, S-VIDEO,

S-video
S-VIDEO

SPEAKON,

speakon m
SPEAKON

SCART конектори,

SCART гнездо

С3 конектори – тройка, четворка, „зарче“, тип гнездо или с щифтове за панелен и обемен монтаж и др.

speakon f

Автомобилни букси

В автомобилите, разбира се, има много конектори в електрическата им система. Тук ще се спрем само на буксите, които се използват за свързване на аудио системите за автомобили с останалата електрическа верига в колата.

car

Неудобството, което възниква тук е, че всяка марка автомобили има собствена конфигурация от автоконектори, затова и автобуксите се продават според модела автомобил или според модела на аудио системата. Другите автобукси, които се използват са тези, свързващи тонколоните в автомобилните аудио системи, които също са по модели автомобили.

mini ISO car

Като вид конектор или букса се приема и т.н. патрон или щепсел, който се вкарва в гнездото на запалката на автомобила, а на другия си край или служи като разклонител на това гнездо, или има жакове за захранване на мобилни телефони, лаптопи, лампи и др.

Кабелни накрайници и кабелни обувки

Кабелните обувки могат да бъдат с различна форма: под формата на ухо,

кабелна обувка тип "ухо"

щифт,

shtift

вилка,

vilka

плосък накрайник,

Конектори и съединители 1

тръбичка,

Конектори и съединители 2

усукващ съединител и др. като освен това са с различни размери, цвят на изолацията, когато са изолирани. Конекторите, наричани още и бързи връзки са вид съединители, които са от щепселен тип, т.е. когато се съединяват двете части на конектора обикновено се притиска специален палец. След свързването, палеца се освобождава от натиска и благодарение на някакъв тип пружина или еластична пластина, се осъществява здрава и сигурна връзка на тоководещите части. Разновидност на този тип конектори са тези предназначени за соларни панели.

solar 3 way

Разликата от конвенционалните е, че при тях степента на защита е много по-висока, заради екстремните условия, при които се налага да работят. Конекторите за кабелите за соларни панели са влагоустойчиви, прахоустойчиви, температуроустойчиви, UV устойчиви. Освен това са предвидени да работят от -40 до +90°С, защото се инсталират на покривите на сградите, където условията на експлоатация са наистина тежки.

Сигнални съединители

Съединители предназначени за свързване на сигнални кабели и кабели за пренос на данни. Тази категория включва телефонните розетки и букси, конекторите свързващи телефонната слушалка с кабела, USB конекторите,

USB конектор

D-sub конекторите с различен брой пинове, RJ45F

RJ45

и RG9 конекторите, VGA конекторите, конекторите предназначени за лентови кабели, LAN розетките и LAN съединителите за изграждане на компютърни мрежи и много други.

Индустриални и военни съединители

Това са съединители с повишени изисквания за водозащитеност и механична здравина.

Конектори и съединители 3

Материалът на корпуса при индустриалните и военните съединители е от подсилена пластмаса или метал (най-често алуминий) с цел по-висока износоустойчивост в неблагоприятна и агресивна среда.

 

Този вид съединители отговарят на стандарт IEC-1 и осигуряват сигурна и надеждна връзка.

military1

Често военните съединители са подсигурени срещу саморазкачане чрез винтова резба или байонетен цокъл.

military

Издържат на високи номинални и пикови токове и имат ниво на защита IP44 и по-високо.

Редови клеми за електрически разпределителни табла

Тези клеми са стандартизирани за монтаж на DIN шина.

Конектори и съединители 4

Отговарят на изискванията на стандарт IEC947-7-1. Могат да бъдат едноредови и многоредови, оцветени в сиво или светлобежево, когато са предназначени за фазови проводници или в жълто-зелено, когато се използват са зануляване и заземяване. Тогава се наричат заземителни клеми.

заземителна клема

Избират се според сечението на кабела, който ще се присъедини чрез тях и могат да бъдат от 2 до 10mm2. Към тях обикновено се прилагат различни аксесоари като крайни капаци, обозначителни маркерни табели, капачки, които ги покриват след свързването, захранващ гребен и др.

Лустер и нулеви клеми

Лустер клемите са класическите винтови клеми за електрически инсталации.

3 полюсна лустер клема бакелит

Могат да бъдат от пластмаса или порцелан и представляват проходни винтови клеми. Произвеждат се като редица съединени клеми в общ блок и се отделят чрез отвертка или нож. Могат да бъдат предназначени за DIN шина. Напоследък все по използвани са безвинтовите клеми, при които кабела просто се пъха в клемата и тя го притиска.

безвинтова клема

Порцелановите клеми се използват при отоплителни уреди, където температурата бързо би увредила пластмасовата лустер клема. Нулевите клеми са замостени, защото се предвижда към тях да се свързва нулевия проводник и не трябва да има потенциална разлика между отделните нулеви проводници.

нулева клема

Клемореди за печатни платки

В тази категория влизат различни клемореди за РСВ монтаж,

pcb терминален блок

 

куплунги АМР,

Конектори и съединители 5

 

 

 

пера и куплунги. Разнообразието от модели, технологии, цветове и размери на клемите за РСВ монтаж е невъобразимо и всеки сам преценя кой точно тип конектор му харесва най-много.

DC конектори

24VDC

Това са конектори предназначени за работа с постоянен ток. В това число влизат всевъзможни букси за адаптери и за зарядни за лаптоп,

DC

както и захранващи гнезда от типа DC-017, DC-036, захранващи конектори с винтови клеми използвани за свързване на LED лента към стандартно захранване с конектор без да се налага използването на поялник и др.. Конектори D-sub с различен брой пинове и др.

D-sub 25 пина

АС конектори

Това са конектори предназначени да работят с мрежово напрежение 220VAC/50Hz. Към АС конекторите спадат захранващи конектори за компютър и монитор по стандарт IEC 60320, мъжки и женски, захранващи конектори АС-006А и др.

AC

Предложената класификация може да се явява непълна, доколкото има неизброими видове и модели съединители и конектори, но голяма част от съществуващите конектори могат да се причислят към една от гореизброените категории. Разбира се, правим уточнението, че става въпрос само за съединители в областта на електрониката и електротехниката. Тук не говорим за механични или електромагнитни съединители, които си имат отделна класификация и теория.

 

 

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button