ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

ПИР датчик

Устройство, предназначение и функции на ПИР датчик

 

Инфрачервените (ПИР) датчици служат за детекция на движение и реагират на инфрачервени лъчи. Доколкото всяко живо тяло е източник на такива лъчи, всеки ПИР датчик ги засича и включва съответно устройство, според схемата в която участва. Ако включваното устройство е алармена система, PIR датчика се нарича охранителен, а ако включва осветление, системата се нарича система за автоматично запалване на лампи.

Инфрачервените лъчи са по природа топлинни лъчи, затова всяко тяло в обсега на инфрачервения сензор има температура по-висока от окръжаващата го среда и излъчвайки инфрачервени лъчи, задейства датчика на движение. Всеки ПИР датчик съдържа пирокристали, които превръщат инфрачевените лъчи в напрежение, правопропорционално на интензитета им, а електрическия сигнал затваря нормално отворен контакт (в реле) в основната верига на датчика, предизвиквайки полезно действие. Освен човешкото тяло източник на инфрачервени лъчи могат да бъдат:

  • различни животни;
  • включени отоплителни уреди;
  • слънчевата светлина.

За да се избегне погрешно сработване на алармата или запалване на лампа се вземат различни конструктивни мерки. Така например за да се постигне засичане единствено на дължина на вълната излъчвана от човешкото тяло и да се игнорира дневната светлина, в датчика се поставя оптичен филтър, реагиращ единствено на дължина на вълната от 8 до 14 микрометра, защото в този обхват са лъчите на човешкото тяло.

Приложение и видове

 

Все по-често се използват инфрачервени датчици в обществени помещения, като по този начин се спестява много от сметките за ток. Така например много хотели поставят ИЧ сензори, включващи осветлението в определени зони от дълги коридори между стаите, като по този начин се осветява единствено използвана част от интериора на хотела. В ресторанти, барове, магазини, театри, дискотеки и др., клиентите често забравят включени лампите в сервизните помещения, които посещават. За да се избегне това, осветлението там се включва чрез ПИР датчик, настроен на обичайното време за престой в тези помещения.

 

Основни характеристики

 

Основни параметри на всеки инфрачервен датчик са:

  • захранващото напрежение;
  • максималния комутиран товар;
  • чувствителност към осветеност, която обикновено може да бъде регулирана;
  • продължителност на включеното състояние след включване – също подлежаща на регулация;
  • ъгловия обхват на лещите.

Важно за правилната работа на PIR датчика е избора на височина на монтиране на стената и като цяло избора на място. За да се избягват грешки, е достатъчно да се прочете инструкцията и да се прецени визуално дали няма предмети или ъгли, зад които датчика няма да има обхват на задействане. Датчикът не трябва да се монтира срещу зона от помещението, в която има вероятност от внезапна смяна на температурата, като например срещу климатик. Трябва да се отчете и разстоянието, до което датчика реагира. Това означава, да не се поставя датчик с обхват 5м в 10м помещение.

Датчиците за движение могат да бъдат аналогови и електронни, пасивни (които само приемат ИЧ лъчи) и активни (микровълнови датчици).

ПИР датчик 1
ПИР датчик за вграждане в окачен таван или гипскартон

 

Микровълнови датчици

Последните излъчват вълни с много висока честота и приемат обратно вълните след тяхното отражение в околни предмети и стени. При промяна на честотата на приетите вълни, сензора задейства електрическа верига. Особеното при тях е, че могат да засичат присъствие и зад затворени врати, което предопределя и най-честата им употреба. Друг вид ПИР датчик е безжичния с радиосигнал. Захранването му се осигурява от батерии и при задействане излъчва радиосигнал до отдалечено устройство, което осъществява предварително зададен алгоритъм. Друга често срещана комбинация е комбинацията на инфрачервена датчик с микрофон. Това устройство позволява включване на осветлението чрез гласова команда. При него освен настройките за светлината, се настройва и честотната лента на звука, на която уреда реагира. Обикновено това е от 30 до 90 dB. Разбира се възможни са комбинации от всички изброени видове.

На пазара могат да се намерят и комбинация от инфрачервен датчик и лампа в общ корпус, която може да се включи директно към контакта. Така и най-големия лаик в електротехниката може да си осигури автоматично запалване на светлина в определено помещение.

PIR датчик
Пир датчик за контакт

Друг вид автоматични устройства за запалване на осветлението могат да се настроят, да се включат при намаляване на осветлението под определени нива на осветеност. Система от такива PIR датчици може да се използва за осветление на градини и паркове, както и в градската среда.

Related Articles

One Comment

  1. На скоро ни се наложи да си сложим охранителна система на вилата, тъй като крадците не пропуснаха и нашата къща.Доста неща ни обраха, като започнем и всички видове машини за строеж, до най дребните клещи т . н.Надявам се, че повече подобни инциденти няма да има.Това са хора със сигурност от местността, които знаят кога сме там и кога не.Тук ни показвате страхотна система, които възнамерявам да взема за апартамента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button